Home

Ambtelijk Secretaris

Werkwijze mediation

Welke situaties

Ouder-jongere mediation

Juridisch advies

Coaching

Over ons

Contact

Zelftest Mediation

Kosten mediation

Links

 
 

Conflicten en rechtsgang - 11-10-2011

Al eerder hebben nieuws uitgebrcaht over verhoging van het griffiegeld. In onderstaand artikel kunt u lezen wat dit voor veel MKB-ers kan betekenen. ENEmediation is van mening dat veel conflicten op een andere manier kunnen worden opgelost. Neemt u daarom gerust eens contact met ons op voor een oriënterend gesprek.


ABCOUDE - De voorgenomen verhoging van de griffierechten maakt de gang naar de rechter een stuk moeilijker, ook voor u als MKB’er. Het griffierecht in arbeidszaken bedraagt momenteel tussen de € 70,- en € 210,-. Het ziet er naar uit dat dit bedrag vanaf 2013 omhoog schiet naar gemiddeld € 1540,- per zaak. Werkgevers en werknemers die onderling met elkaar in conflict dreigen te komen, gaan nu al op zoek naar alternatieve manieren om steeds hoger wordende juridische kosten te vermijden.

• Werkgevers kiezen voor arbeidsbemiddeling
• Slechts 25 procent stapt straks naar rechter na betaling spookfactuur
• Verhoging griffierechten raakt minder vermogende bedrijven

Dat blijkt uit een onderzoek van arbeidsbemiddelaar Present 24. Present 24 ziet een explosieve toename in de vraag naar innovatieve bemiddeling van arbeidsconflicten. Arbeidsbemiddeling moet tijd en vooral juridische kosten gaan besparen.

MKB’ers hard getroffen
De verhoging van de griffierechten is zeer ongunstig voor de MKB’er. Natascha Niewold van Valegis Advocaten in Rijswijk vertelt aan het Advocatenblad: “Ons kantoor richt zich voor 90 procent op MKB’ers. Zij worden door het wetsvoorstel hard getroffen. Dat betekent dat het voor hen moeilijker gaat worden om naar de rechter te gaan. Er zal veel meer geschikt moeten worden, omdat cliënten niet genoeg geld hebben om verder te gaan.”

Verhoging kosten schrikt Nederlanders af
Uit een eerder onderzoek van Synovate bleek al dat veel Nederlanders straks een juridisch conflict niet meer voorleggen aan de rechter. 34 procent van de Nederlanders wijst de optie van een procedure bij de rechter af als de griffierechten worden verhoogd zoals het kabinet dat wil. Op dit moment ziet al 19 procent van een procedure af wegens de griffierechten die daarvoor moeten worden betaald.

In zaken waarbij de ondervraagden het erg belangrijk vonden om naar de rechter te kunnen stappen, is het aantal mensen dat zich laat afschrikken door de griffierechten groter dan het gemiddelde van 15 procent. Voor het terugvorderen van betaling van een spookfactuur zal bijvoorbeeld straks nog maar 1 op de 4 mensen naar de rechter stappen. Bij het huidige griffierecht is dat nog de helft van de Nederlanders.

Risico voor de maatschappij
Ook de Raad voor de rechtspraak is tegen de voorgenomen verhoging van de griffierechten. Zij stelt dat de verhoging van de kosten negatieve effecten zal hebben op de samenleving en de economie.

In Nederland komt al een zeer gering percentage juridische conflicten bij de rechter. Ook al is een alternatief als (arbeids)bemiddeling niet verkeerd, het verder terugdringen van het beroep op de rechter is onwenselijk. Er bestaat bijvoorbeeld de kans dat mensen hun verplichtingen gaan ontduiken. Zij worden op de naleving van hun verplichtingen toch niet aangesproken, omdat er niet meer geloofwaardig gedreigd kan worden met een procedure.

Terugdringing van de rol van de rechtspraak in de samenleving kan een negatief effect op de economie hebben. De economie kan pas goed draaien als de naleving van contracten uiteindelijk via de rechter kan worden afgedwongen, aldus de Raad voor de rechtspraak.

Verstek
Het kan ook voorkomen dat grote bedrijven een procedure tegen u als kleine ondernemer gaan starten, terwijl ze weten dat u niet of moeilijk in staat bent de juridische kosten met de verhoogde griffierechten te betalen. Dit kan voor u een reden zijn om geheel af te zien van de procedure en verstek te laten gaan. In dat geval kan de civiele rechter niets anders dan de eisende partij in het gelijk te stellen, omdat hij niet de bevoegdheid heeft om de zaak inhoudelijk te behandelen als u verstek laat gaan. Verstek laten gaan kan dus grote gevolgen met zich meebrengen.

Het komt erop neer dat de verhoging van de griffierechten voor zowel burgers als (kleine) bedrijven zeer onwenselijk is. Alternatieven als arbeidsbemiddeling kunnen soelaas bieden, maar het blijft van belang dat de rechtspraak voor iedereen toegankelijk is.


 
 
 
De coronacrisis en de beperkende overheidsmaatregelen maken het in veel gevallen lastig om fysiek met elkaar i...
                             Lees meer ...>>>