Home

Ambtelijk Secretaris

Werkwijze mediation

Welke situaties

Ouder-jongere mediation

Juridisch advies

Coaching

Over ons

Contact

Zelftest Mediation

Kosten mediation

Links

 
 

Is scheiden wel zo stoer voor kinderen? - 14-12-2010

In eerste instantie zie je leerlingen in echtscheidingssituaties vaak stoer doen: ‘Vet joh, twee keer op vakantie, twee keer cadeautjes!’ Maar in een-op-een-contacten zie je hoeveel onzekerheid, pijn en verdriet een echtscheiding met zich mee kan brengen. Hoe kun je de leerling het beste steun bieden?

Het feit dat echtscheiding ‘gewoon’ is geworden, betekent niet dat de betrokken kinderen het zelf als minder erg ervaren. Uit loyaliteit naar hun ouders communiceren ze vooral over de leuke kanten en voelen zich vervolgens alleen gelaten in hun verdriet. Het ‘gewone’ van echtscheiding zet je als school op het verkeerde been.

In een onderzoek waarbij aan jongeren zelf is gevraagd wat hun mening is over de echtscheiding van hun ouders, noemen ze meer nadelen op dan voordelen. De voordelen zijn vooral van praktische en materiële aard. Bij de nadelen worden naast praktische zaken, zoals met je spullen moeten sjouwen van het ene naar het andere huis en de vrijetijdsbesteding bij de niet-verzorgende ouder, ook emotionele zaken genoemd. Denk aan het uiteenvallen van het gezin, worstelen met loyaliteit, conflicten tussen ouders over de omgang en de veranderde familierelaties.

Jongeren noemen vier aspecten die veel impact op ze hebben:

1. De gevoelens waarmee ze worstelen zoals verdriet, schuld, angst, schaamte, verantwoordelijkheid, boos zijn op hun ouders en soms ook opluchting.
2. De gebrekkige communicatie. Ze voelden zich onvoldoende geďnformeerd en gehoord, er is te weinig aandacht voor hun emoties. De meeste jongeren willen de boodschap van de scheiding van beide ouders horen, meestal werd het door een van de ouders verteld.
3. De hoop dat er een einde komt aan de conflicten. Dat geeft vaak ook het gevoel van opluchting. Het is een tegenvaller als blijkt dat de conflicten gewoon doorgaan met het kind als inzet (omgang, financiën, opvoeding). Ze hebben het gevoel dat ze tussen twee vuren staan.

De komst van nieuwe gezinsleden is het meest ingrijpend. Hier wordt veel gevraagd van het aanpassingsvermogen van kinderen.


Bron: Dit artikel verscheen in 'Bij de Les', oktober 2010, het magazine van de NVS-NVL

 
 
 
De coronacrisis en de beperkende overheidsmaatregelen maken het in veel gevallen lastig om fysiek met elkaar i...
                             Lees meer ...>>>