Home

Ambtelijk Secretaris

Werkwijze mediation

Welke situaties

Ouder-jongere mediation

Juridisch advies

Coaching

Over ons

Contact

Zelftest Mediation

Kosten mediation

Links

 
 

Een eigen huis en een scheiding - 20-12-2011

Alimentatie & hypotheek
Bij het verstrekken van een hypotheek wordt rekening gehouden met de waarde van een eigen woning, het inkomen en de financiële verplichtingen. Alimentatie valt ook onder de financiële verplichtingen en kan dus een rol spelen bij het verkrijgen van een hypotheek.
Partneralimentatie
Wanneer u partneralimentatie betaalt, dan wordt uw leenmogelijkheid beperkt. Dit bedrag moet namelijk van het inkomen afgetrokken worden. De spelregels hiervoor verschillen per hypotheekverstrekker. Mocht u echter partneralimentatie ontvangen, dan mag dat meegenomen worden als inkomen voor de hypotheek. Dit is echter niet vanzelfsprekend, aangezien alimentatie voor de bank een onzekere inkomensfactor is.
Kinderalimentatie
Het betalen of ontvangen van kinderalimentatie heeft geen invloed op het verkrijgen van een hypotheek. Kinderalimentatie wordt nooit als inkomen gezien.
Maatwerkadvies
Een echtscheiding kan de aanleiding zijn voor herziening van uw hypotheek. De persoonlijke situatie verandert, waardoor aanpassingen nodig zullen zijn. U komt dan met vragen te zitten. Kan ik in mijn woning blijven wonen nu ik naast de woonlasten ook alimentatie moet betalen? Verandert mijn draagkracht bij een hogere hypotheek? Moet ik meer alimentatie betalen, wanneer mijn hypotheek vervalt? Door uw scheiding let u misschien extra op uw uitgaven. Een lage hypotheeklast is wellicht wenselijker dan ooit.
Draagkracht
Een verhoging van uw hypotheek houdt in dat uw draagkracht wijzigt. Deze draagkrachtwijziging betekent echter niet dat de kinder- en/of partneralimentatie wordt verlaagd. Met andere woorden, een vrijwillige verhoging van uw hypotheek heeft geen invloed op de vastgestelde alimentatie, die uw ex-partner en kinderen van u krijgen.
Bent u echter gedwongen uw huis te verkopen en te gaan huren, dan kan dat invloed hebben op de alimentatie. Door verlaging van uw woonlasten ontstaat er meer draagkracht. Meer draagkracht houdt een mogelijke verhoging van de alimentatie in voor uw kinderen of ex-partner.
Wanneer het huurbedrag hoger ligt dan uw huidige netto hypotheeklast ontstaat er minder draagkracht. De rechter zal in dat geval kijken of u niets te verwijten valt en eventueel overgaan tot het opnieuw vaststellen van het alimentatiebedrag.
In alle gevallen is het raadzaam om u goed te laten adviseren. ENE mediation beschikt over de benodigde kennis. Neem vrijblijvend contact op.


 
 
 
De coronacrisis en de beperkende overheidsmaatregelen maken het in veel gevallen lastig om fysiek met elkaar i...
                             Lees meer ...>>>